Een groen dak heeft voordelen voor isolatie en voor het milieu. Je kunt een groen dak op je huis aanleggen, maar ook op een schuur, een carport of een fietsenstalling. Met een groen dak worden ze één met de rest van de tuin!
Groen in de stad
Een groendak ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook veel voordelen. Natuurlijk zijn planten goed voor het milieu aangezien ze koolzuur omzetten in zuurstof. Groene daken kunnen op die manier helpen om in de stad de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast is een groendak perfect als isolatie van de ruimte eronder. Dankzij een groendak blijft deze koel in de zomer en warm in de winter, dat kan heel wat energie besparen. Hieronder vind je alle voordelen op een rij:
- Groendaken verbeteren de luchtkwaliteit.
- Voldoende groene daken kunnen de stadshitte met een paar graden terugbrengen.
- Bij een groendak zijn temperatuurschommelingen (veroorzaakt door water en licht) minder groot. Hierdoor verdubbelt de levensduur van het dak.
- De planten en bloemen houden insecten in leven.
- Het zwarte dakenlandschap in de stad kleurt groen.
- Door de isolerende werking bespaar je energie.
- De vegetatielaag dempt geluiden.
- Het riool wordt ontlast door de afwatering van het systeem.
- Het groen is onderhoudsvriendelijk en gaat bij goede drainage wel dertig jaar mee.
Extensief of intensief
Er bestaan twee soorten groene daken, namelijk extensief en intensief. Een extensief groen dak is voor de ‘sier’ en kan niet belopen worden. Een intensief dak is meer te vergelijken met een tuin en kan wel belopen worden (daktuin). Voor deze laatste gelden heel andere regels in verband met dakbelasting en bouwvergunning.
Bouwvergunning
Voor het aanleggen van een intensief groen dak moet een bouwvergunning aangevraagd worden. Voor een extensief groen dak moet dat soms ook, dit is afhankelijk van de grootte en het gewicht. Als het gewicht van het groene dak (verzadigd met water) meer is dan tweehonderd kilo per vierkante meterof de dikte van de substraatlaag (speciaal samengestelde daktuinaarde van gebroken kleikorrels en ander organisch materiaal) meer dan twintig centimeter is, moet er een vergunning worden aangevraagd. Bij een licht extensief groen dak of vegetatiedak is dat niet nodig.
Subsidie
Soms kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk en het regenwaterafvoerstelsel wordt minder belast. Daarom verstrekken een aantal gemeentes subsidies. Vraag naar de mogelijkheid bij je eigen gemeente.