Informatie aanvragen

Verbod op chemische onkruidbestrijding

Per 1 november 2017 is het verbod van professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verharding uitgebreid naar niet-verharding.

 
De oorzaak hiervan is dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet alleen tot gezondheidsrisico's voor de mens, maar ook tot verlies van biodiversiteit leidt.  

Nieuwe manieren

Voor ons als hoveniersbedrijf heeft dit als resultaat dat onkruid steeds lastiger te bestrijden is. Anderzijds worden er nieuwe technieken op de markt gebracht die de bestrijding mogelijk maken. Zo kan het onkruid bestreden worden met heet water, hete lucht, branden en borstelen.

Wat u kunt doen?

In de praktijk wordt er nog regelmatig azijn of schoonmaakzijn gebruikt om onkruid te bestrijden. Andere mogelijkheden om onkruid te bestrijden zijn:

Onkruid overgieten met kokend water

Kokend water is vaak de meest milieuvriendelijke oplossing. Het resultaat is ook direct zichtbaar. Door de hitte stollen de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen direct. Wanneer er voldoende water wordt gebruikt, kunnen zelfs de wortels beschadigen. Bij bijvoorbeeld een paardenbloem of wortelonkruid is het aan te raden om veel water te gebruiken.

Het afdekken van oppervlakten

Door het afdekken van oppervlakten, gaat onkruid vanzelf dood door lichtgebrek. Wanneer u een stuk landbouwzeil een periode lang laat liggen, vernietigt u al de meest hardnekkige vormen van onkruid (heermoes, zevenblad etc.).

Tevens kunt u een laagje compost aanbrengen in de border (plantenperk). Compost is verhitte grond waar geen onkruidzaad meer in zit. Het onkruidzaad in de border komt te diep te zitten om te ontkiemen. Een laag van 5 centimeter is al voldoende.

Aart Kous

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Aart Kous: 0342 474 465 aart@koushoveniers.nl
Lees meer over ons
Terug naar overzicht